Auteur; Mitchell van der Donk
Tijdens de interviewreeks ‘innoview’ schetsen we portretten van innovators. Inspirerende ondernemers, uitvinders en patenthouders vertellen het verhaal over de knappe koppen achter de innovaties. Zo zie je pas echt hoe het Rijk van Nijmegen innoveert! Vandaag is Koen Verlinden aan de beurt.
Er zijn van die branches waar de meeste mensen niet van dromen als klein kind. De uitvaartbranche hoort daarbij. Koen Verlinden is jarenlang manager geweest bij een grote uitvaartverzorger en is nu zelfs ondernemen in de sector. Met Fair Coffins zorgt hij voor duurzamere en goedkopere uitvaarten door de inzet van kartonnen grafkisten.
Koen heeft bestuurskunde gestudeerd in Nijmegen aan de Radboud Universiteit. Daar is hij afgestudeerd bij professor Jan Jonker, de expert op het gebied van duurzaam ondernemen. Hij heeft ook geholpen met kennis en contacten bij de start van Fair Coffins in 2017.
Nu, drie jaar later zat er echt al veel groei in de sociale onderneming. Een werkplaats, gevuld met collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt is dagelijks bezig om aan de vraag te voldoen. Ook in de conservatieve uitvaartbranche, groeit de behoefte aan duurzame kisten.
Tijd om verantwoordelijkheid te nemen.
“Eigenlijk heeft sociaal ondernemen me altijd al getrokken. Het viel me enorm op dat het niet vanzelfsprekend is voor bedrijven om iets te doen met de participatiewet. Ik vind dat gek, het is toch zo mooi om iemand een kans te geven en ze te zien groeien?”.
Voor de sociale werkplaats werkt Koen samen met Driestroom. Een maatschappelijke organisatie die zorgt voor de begeleiding van de werknemers. “Ik kan wel ondernemen en heb op het gebied van ons product de collega’s begeleiden. Maar vaak hebben zij ook nog andere uitdagingen, daar helpen coaches van de Driestroom mee.”
Ondanks zijn sterke sociale kompas begon Koen met diverse commerciële functies in onder andere de automotive. “Het zien hoe het niet moet, helpt in het bepalen hoe het wel moet. In die zin is de commerciële ervaring die ik heb opgedaan heel waardevol.”.
Nu het bedrijf blijft groeien komt er weer een nieuwe fase. “Ik moet in Den Haag lobbyen om de wet te gaan veranderen. De manier van uitvaarten kan niet meer, met politiek draagvlak kan daar echt verandering in komen.”
Langzame verandering
“De uitvaartbranche is traag in haar veranderingen. Dat komt onder andere doordat er slechts een paar spelers zijn met een heel groot marktaandeel en dichtgetimmerde contracten. Zij zijn gebaat bij hun aandeel behouden. Hier tegen vechten kan lastig zijn. Vooral nu, sinds ze echt last van ons beginnen te krijgen.
Tegelijkertijd beseft elke marktspeler dat het zo niet langer door kan gaan. Bij de verbranding of het vergaan in de grond van een houten kist komt er een enorme CO2 uitstoot vrij. Laat staan de spaanplaten kisten, die bestaan voor een groot gedeelte uit lijm, dat is hartstikke giftig.”
Innoveren is netwerken
“Ik help graag jonge ondernemers op een manier. Soms is dat advies, soms investeer je in een bedrijf. Op zo’n manier kan je echt het verschil maken. Het liefst help ik organisaties die ook het verschil maken, zoals de Nijmeegse app Dearly, die helpt bij rouwverwerking.”
Ook heeft Koen nog een andere onderneming, StandUpBox. Hierbij wordt uit karton een werkplek gecreëerd waardoor je staand kan werken. Beter voor de vitaliteit en goedkoper dan de aanschaf van een verstelbaar bureau. Koen doet dit samen met Annette van Haren. Zij ontmoetten elkaar bij Startup Nijmegen, waar ze beiden een werkplek hadden.
Die toevallige ontmoeting die leidt tot een nieuwe innovatie! Het idee voor de StandUpBox kwam van Annette, die vitaliteitscoach is. Koen heeft geholpen haar prototype te verbeteren en de productie te starten.
Wil je meer weten over Koens bedrijven? Kijk dan op de website van StandUpBox of van Fair Coffins. De Fair Coffin is ook te bekijken in POP’HUB in de Marikenstraat 40.