Micro-Cosmos

Micro-Cosmos is een startup gericht op het ontwikkelen van producten ter bevordering van de rust en herstel van patiënten tijdens opnames. De visie van Micro-Cosmos is het verbeteren van het herstel met innovatieve oplossingen, zodat je weer snel en gezond naar huis kan.

Het eerste idee is ontstaan uit de ‘Hacking Health Nijmegen 2017’ en richt zich op het verminderen van de stress en onrust van de patiënten tijdens een ziekenhuisopname. Dit willen we bereiken door de patiënt de mogelijkheid te geven om zijn of haar omgeving te controleren in een micro-omgeving. Met dit concept werd de prijs ‘Best Innovation’ gewonnen. 

Het probleem
57% van de patiënten komt uit het ziekenhuis met slaaptekort en gemiddeld slaapt een patiënt anderhalf uur minder in het ziekenhuis dan thuis. Het gevolg hiervan is een langzamer herstel en langere ligduur. Overlast van licht en geluid van medische apparaten, kamergenoten en verpleegkundigen zorgen voor onrust en slechte slaapkwaliteit bij patiënten. Naast het slapen, vinden patiënten privacy ook belangrijk. 4 op de 10 patiënten is van mening dat de privacy niet goed gewaarborgd is in ziekenhuizen.

De oplossing
Micro-Cosmos lost het slaap en onrust probleem in ziekenhuizen op door patiënten een eigen aanpasbare micro-omgeving aan te bieden. Deze micro-omgeving wordt gecreëerd door een gesegmenteerde kap die aan een trolley is gekoppeld en daarmee ook mobiel is. Zodoende kan deze trolley achter het bed worden geplaatst en de kap aan het bed gekoppeld. Vervolgens kan deze worden uitgeklapt waardoor een eigen ruimte voor de patiënt ontstaat. Door het verhelpen van overlast van licht en geluid, krijgt de patiënt een rustige omgeving. Daarnaast geeft de kap de patiënten meer privacy wanneer zij dit willen.

Op dit moment wordt onze oplossing getest in meerdere ziekenhuize zoals het Radboudumc, CWZ, Isala in Zwolle en St. Antonius in Nieuwegein