Auteur: Mitchell van der Donk
Tijdens de interviewreeks ‘innoview’ schetsen we portretten van innovators. Inspirerende ondernemers, uitvinders en patenthouders vertellen het verhaal over de knappe koppen achter de innovaties. Zo zie je pas echt hoe het Rijk van Nijmegen innoveert! Vandaag in dit eerste deel is Jorg Rijkschroeff aan de beurt.
Het is iets na vier uur ‘s middags als er een WhatsApp berichtje komt. “Ik ben er over vijf minuten, ik moest nog even wat pakketten richting de VS sturen.”. Dit appje typeert heel mooi de stappen die Sit & Heat, het bedrijf van Jorg, gemaakt heeft. Enkele minuten later hebben we alle technologische uitdagingen rondom de start van een videogesprek overwonnen en beginnen we met ons gesprek.

De start
In 2008 werd door de overheid het rookverbod in Nederland verder uitgebreid. Hierdoor mocht er in kroegen niet meer gerookt worden, behalve in een aparte rookruimte. Hierdoor ontstond er een run op plekjes op het terras, waar nog wel gerookt kan worden. Om te voorkomen dat in de koudere maanden terrassen vol gezet zouden worden met energieverslindende terrasverwarmers, schreef het ministerie van Infrastructuur en Milieu een competitie uit om met een duurzamere oplossing te komen.
Met deze vraag vanuit de overheid is het idee begonnen voor Sit & Heat. De bedrijfsnaam bestond al tijdens de eerste schets van de duurzame zitkussens. Jorg studeerde toen Industrieel Product Ontwerpen. Een studie waarin hij zijn creativiteit goed kwijt kon. Eigenlijk was hij altijd al bezig met oplossingen bedenken voor allerlei problemen in zijn omgeving. De studie past daar gewoon heel goed bij.
Jorg dacht dat hij een goed idee had met warmtekussens en dat bleek ook te zijn. Hij kreeg een startkapitaal van 10.000 euro om prototypes uit te werken. Sit & Heat was geboren. “Mijn ouders komen uit het onderwijs, van ondernemerschap wist ik niet veel. Ik had er wel veel interesse in en daarom ben ik de minor Ondernemen gaan doen tijdens mijn studie. Hierdoor heb ik veel geleerd. Vooral toen ik een scholarship van 6 maanden kreeg in de Verenigde Staten. De manier van een bedrijf opzetten en verder ontwikkelen heb ik daar geleerd.”
Af en toe was het best een uitdaging, studeren en een onderneming starten tegelijkertijd. “Tegenwoordig is dit een belangrijk aandachtspunt in het onderwijs van de HAN, maar tien jaar geleden werd dit nog niet aangemoedigd.” Zodra Jorg afgestudeerd was, is hij naar de Kamer van Koophandel gegaan en heeft zich ingeschreven.
Passie
Toch is duurzaam ondernemen niet Jorgs eerste grote passie. Dat is namelijk breakdance. “Tijdens mijn middelbare schooltijd gingen we met onze crew elke dag na school tot een uur of vijf dansen in de gymzaal, om zo steeds beter te worden.”.
Aan alles wat Jorg doet merk je dat hij er ontzettend veel energie in stopt. Die energie is ook de drijvende kracht achter zijn ambities. “Ik doe alles wat ik doe met volle overtuiging. Dat is wel de reden dat ik het dansen nu echt voor mijn lol doe en niet meer voor de competitie. Ik wilde het goed kunnen doen, maar je kan niet en een goede ondernemer willen zijn en ook nog de beste danser.”.
Doelen stellen
“Een belangrijke tip die ik in het begin heb gekregen en ook graag deel is om concrete doelen te stellen. Hoe grote hekel je er tijdens een opleiding ook aan had, het helpt je enorm om SMART te formuleren. Waar wil je over drie of vijf jaar staan, dat moet je weten en het helpt je met plannen maken.”.
Die plannen leiden er ook toe dat er goed nagedacht moet worden over de toekomst. Dat betekent ook dat er patenten op Jorgs naam staan. “Zeker in deze tijd, nu ons concept steeds breder uitgerold wordt, zie je dat er copycats komen. Dan is het fijn als je technologie vastgelegd en beschermd is. “
Bij het stellen van doelen hoort ook dat je bedenkt voor wie je dit doet. Jorg wil impact maken op het energieverbruik, daarom is de horeca de meest interessante markt. “Het was natuurlijk wel even schrikken afgelopen maart, toen we te maken kregen met de eerst sluitingen. Opdrachten werden uitgesteld of ingetrokken en sales was eigenlijk niet mogelijk. Nu trekt het weer aan, ook omdat veel steden de terrassen langer openhouden. De steden willen daar wel duurzame eisen aan stellen en zo werken wij nu al samen met de gemeenten Nijmegen, Arnhem en Haarlem om daar onze oplossingen goedkoper aan te bieden aan ondernemers. Maar we werken ook voor voetbalstadions, waar bijvoorbeeld de business stoelen verwarmd worden. En ook op rondvaartboten zijn onze kussens al geplaatst om die verder te verduurzamen. Ook voor de consument die thuis een kussen wil hebben we producten ontwikkeld, maar daar ligt onze focus niet.”
Samen is leuker dan alleen
Hoewel Jorg alleen is begonnen bij StartUp Nijmegen, werken er nu acht mensen op kantoor bij Sit & Heat. Daar hoort ook Jeroen Diks bij, Jorgs compagnon, die zich heeft ingekocht in het bedrijf. Daarnaast is er ook nog een internationaal salesnetwerk dat zorgt voor de verdere verspreiding van de slimme kussens. Jorg en Jeroen hebben nu het werk verdeeld. Jorg doet de productkant en Jeroen de marktzijde van het bedrijf. “Je moet altijd blijven doen wat je leuk vindt, voor mij is dat ondernemen, maar nog meer de zorg voor een goed product. Door deze taakverdeling kan ik me echt focussen en dat is belangrijk om succesvol te blijven.”
Als tip aan andere innovators en ondernemers wil Jorg dan ook graag meegeven dat je altijd naar ieders talent moet kijken. Ben je een specialist? Zoek dan iemand met overzicht erbij. En doe echt altijd daar waar je passie ligt. Want dat maakt het zoveel fijner om bezig te zijn met wat je doet.
Nijmegen
“Ik heb nooit overwogen om ergens anders te ondernemen dan Nijmegen. We hebben hier echt alles. De sfeer en cultuur is fijn, het is een mooie stad. Het ondernemersklimaat is echt goed. Je kan starten bij bijvoorbeeld StartUp Nijmegen. We hebben mooie plekken als Novio Tech Campus of de Honig om je volgende stap te maken. Jong talent kan je makkelijk werven als groeiend bedrijf dankzij het goede onderwijs aan het ROC, de HAN en de RU. En voor ons niet onbelangrijk, de hoogste terrasdichtheid van Nederland!”