Je moet altijd blijven doen wat je leuk vindt.

Auteur: Mirande van Kerkhof

Tijdens de interviewreeks ‘innoview’ schetsen we portretten van innovators. Inspirerende ondernemers, uitvinders en patenthouders vertellen het verhaal over de knappe koppen achter de innovaties. Zo zie je pas echt hoe het Rijk van Nijmegen innoveert! Vandaag is Judith van Dam van HomEvap aan de beurt.

Het is een regenachtige woensdagmorgen als Judith van Dam mede eigenaar van HomEvap de Pop’Hub winkel komt binnenlopen. Eerst maar eens koffie en ons installeren op de kartonnen krukjes van Klingele. HomEvap uit Nijmegen bestaat ondertussen alweer 5 jaar en Judith gaat ons vertellen hoe dit mooie bedrijf tot stand is gekomen.

De start

Judith van Dam is mede eigenaar van HomEvap en werkt samen met Bengt Cornelissen van Air Fresh systems. Een specialistisch bedrijf in luchtbevochtiging en adiabatisch koeling. 

Bij Air Fresh Systems kwam steeds  vaker de vraag of er een product was om de luchtvochtigheid op een gezond pijl te krijgen (tussen de 40% en 60%) en daardoor een beter binnenklimaat. Vanuit Air Fresh systems zijn ze gaan ontwikkelen. In 2015  is  de zelfstandige bv HomEvap opgericht . In 2015 besloten ze deze luchtbevochtiger en koeler verder te ontwikkelen en het nieuwe model werd in 2016 op de markt gebracht.  HomEvap zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. 

Dit klinkt mooi maar wat betekent dit nu eigenlijk? Judith vertelt ons dat veel mensen in de winter last hebben van droge prikkelende ogen en geïrriteerde neus en in de zomer van de warmte. Wanneer de ventilatie, temperatuur en vochtigheid in balans is zal het binnenklimaat gaan verbeteren. Je voelt meer comfort, het vermindert je gezondheidsklachten, beschermt houten vloeren, meubels en muziekinstrumenten. Wie wil dit nou niet!

Af en toe was het best een uitdaging, een product op de markt brengen waar concullega’s nog sceptisch over waren. Het eerste model was een eenvoudige stalen kast met een sensor een bedieningskastje en een aan- en uitknop. Om meer productie te draaien was verdere ontwikkeling nodig . Maar wat voor materiaal heb je daar bijvoorbeeld exact voor nodig? Het eerste jaar moest er behoorlijk wat uitgezocht worden en hadden ze last van wat kinderziektes, bijvoorbeeld software wat niet klopte. Er werden stappen gezet om de HomEvap te ontwikkelen tot de unit zoals die gepresenteerd  wordt  in de Pop’Hub winkel. 

Maar zoals iedere ontwikkelaar/ondernemer zal zeggen; kinderziektes horen bij ondernemerschap! 

Ontwikkeling

De energie die er door Judith in HomEvap wordt gestopt wordt beloond! Hard werken en blijven ontwikkelen en geloven daar staat ze voor! Anno 2020 is er een prachtig product op de markt. De HomEvap is direct aan te sluiten op een WTW systeem of uit het zicht te plaatsen met ventilator. Je bepaalt zelf hoe je het wilt besturen, via een draadloos bedieningspaneel, of  via een smart home systeem. En vertelt Judith trots: ‘’de HomEvap is veilig, energiezuinig, werkt automatisch en is eenvoudig te installeren!’’ Daarnaast zijn ze nu bezig met het ontwikkelen van een App en aan het kijken of er naast de horizontale HomEvap een verticale HomEvap geproduceerd kan worden omdat deze makkelijker op installaties is in te bouwen,

Doelen

Als gevolg van de pandemie is 2020 voor iedereen een bijzonder jaar met uitdagingen. Of je nu directeur, medewerker, consument of ondernemer bent! Toch staan er mooie dingen op de rol. Meer samenwerking met installatiebedrijven waardoor de HomEvap direct in bouwprojecten wordt meegenomen. Contacten worden gelegd om ook bij scholen/ woonzorglocaties geïnstalleerd te worden. Ook is HomEvap bezig om een licentie te krijgen voor Uniec 3! Dit zal een bijdrage leveren aan de naamsbekendheid van HomEvap.

Groei van het bedrijf

Bengt Cornelissen en Judith van Dam zijn samen begonnen aan het HomEvap avontuur. Dit betekende dat ze zelf alles deden van  inkoop tot  assemblage. Gelukkig gaan de zaken goed en werken er nu 5 mensen op het kantoor gevestigd op Kerkenbos 1348 in Nijmegen.  Het werk is nu meer verdeeld,  assemblage en  administratie ligt bij de medewerkers. Judith kan zich hierdoor veel meer bezig houden met de marketing en sales  Bengt richt zich op de ontwikkeling van de producten

Zoals ze zegt  “Je moet altijd blijven doen wat je leuk vindt, voor mij is dat ondernemen, er op uit gaan naar nieuwe prospects en er uiteraard voor te zorgen dat we een goed product hebben. Door deze taakverdeling kan ik me echt focussen en dat is belangrijk om succesvol te blijven.”

POP’HUB & trots

Waarom wilde je staan bij POP’HUB? Na 5 jaar hard werken aan de eigen ontwikkeling van dit product laten we ons product heel graag zien aan iedereen die op zoek is naar een beter binnenklimaat. De POP’HUB biedt deze mogelijkheid. Wij willen met ons product graag bijdragen aan een gezond binnenklimaat in o.a. appartementencomplexen, scholen, woningcomplexen enz. 

Trots is Judith op het feit dat het bedrijf alweer 5 jaar bestaat en niet onbelangrijk bestaansrecht heeft. Ze produceren zelfs al enkele jaren voor Brink Climate Systems een grote speler op de markt van ventilatie, verwarming en koeling. 

Hier mag HomEvap ook zeker trots op zijn!