Ik sta altijd open voor nieuwe baanbrekende ideeën.

Auteur: Janneke Bos

Tijdens de interviewreeks ‘innoview’ schetsen we portretten van innovators. Inspirerende ondernemers, uitvinders en patenthouders vertellen het verhaal over de knappe koppen achter de innovaties. Zo zie je pas echt hoe het Rijk van Nijmegen innoveert! Lees meer over Pieter van Rijbroek van Algae Holland.

“Ik ben opgegroeid op de boerderij in Veghel maar nu alweer een tijdje woonachtig in Nijmegen. Omdat ik ben opgegroeid op het veehouderij bedrijf van mijn vader wilde eigenlijk ook boer  worden. Toch heb ik op advies van de docent besloten verder door te leren. Na mijn middelbare schooltijd heb ik de Hogere Agrarische School te ‘s-Hertogenbosch en later de Landbouw Universiteit Wageningen (nu WUR) afgerond. Ik heb later nog diverse vaktechnische cursussen en trainingen gevolgd. 

In mijn werkzame leven heb ik mij gericht op het tuinbouwkundig onderzoek en veel ervaring  opgedaan binnen destijds Plant Research International en haar voorlopers. Bovendien ben ik 10 jaar werkzaam geweest in de bancaire sector. De laatste jaren heb ik een  goed lopend advieskantoor voornamelijk gericht op agrarische bedrijven. In dit kader ben ik contact gekomen met mijn partners van Algae Holland, partners met een  gedegen kennis van de voedingswereld, respectievelijk deaquacultuur (algen- en visteelt). 

Samen hebben we onze deskundigheid gebundeld om meerdere mooie innovatieve producten op de markt te brengen. Ik ben een bruggenbouwer en sta altijd open voor nieuwe baanbrekende ideeën. 

Algae Holland

Algae is het Engelse woord voor Algen je spreekt het uit als Aljie. 

Algen gaan een belangrijk onderdeel vormen van ons toekomstig voedsel. Mede omdat algen  rijk zijn aan eiwitten (essentiële aminozuren),vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten. Algen dragen in onze voeding bij in een vermindering van het gebruik van zout, terwijl  daarnaast de smaak van het product verbetert. Dit is het zgn Umami effect. Met de toepassing van o.a. algen hebben we verschillende recepturen ontwikkeld. Hiermee  hebben wij producten als bouillonpoeder (voor soepen en sauzen), alsook premixen  voor pasta, paneermeel, brood en vegetarische snacks. Verder zijn we nauw betrokken bij de toepassingen van algen(mixen) in veevoer, visvoer en  pluimveevoer. 

Proces van ontwikkeling en focus 

Wij als partners van Algae Holland zijn aan de slag gegaan om de juiste toepassingen  te vinden op basis van de algen zodat uiteindelijk elk product voor mens en dier een goed en  gezond product kan worden aangeboden. 

Deze producten moeten zorgvuldig worden getest. Wij hebben bij ons ontwikkelproces veel  hulp van studenten van de HAS Hogeschool te ’s-Hertogenbosch. Mede door hun inbreng en onze deskundigheid hebben wij vorig jaar de publieksprijs  gewonnen voor de vegetarische kroket . 

Voor mij en mijn partners ligt de focus momenteel op zoutreductie en gezonde voeding. Dat is ons huidige businessmodel. Uiteraard is er patent aangevraagd voor de ‘smaakmixen’ die we ontwikkeld hebben. 

Gezond voor mens en dier 

Omdat de algen zorgen voor het reduceren van zout heeft dit natuurlijk een  positief effect tegen het optreden van hart en vaatziekten. Minder zout betekent immers minder optreden van hoge bloeddruk en hiermee het  terugdringen van het medicijngebruik alsook een vermindering van het aantal patiënten met  nierfalen. Het is niet voor niets dat de nierstichting ons initiatief een warm hart toedraagt!

De mixen zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en onverzadigde vetten en dus gezond. Dit geeft de  gebruiker meer energie in een gezonder lichaam. Smaak vinden wij bijzonder belangrijk, daarom zorgen wij ervoor dat onze producten lekker  zijn en dus graag gegeten worden. Vooral bij vegetarische producten wordt veel zout toegevoegd om de smaak op ‘peil’ te  brengen. Dit is met onze premixen dus niet nodig omdat door de Umami smaak een smaakvol product wordt gepresenteerd. Ik weet niet of je wel eens brood zonder zout hebt geproefd, nou dat smaakt niet echt lekker hoor! 

Ons brood onder de naam ALGRAIN is zoutloos en is goed van smaak zoals je gewend bent  brood te eten. En is ook nog eens super gezond. Bij varkens, kalveren en pluimvee zie je een verbetering van weerstand tegen ziekten, vleeskwaliteit en eikwaliteit door de toepassing van algen. 

Bestellen van kroketten en andere producten 

Onze vegetarische kroketten kun je binnenkort bestellen via onze website (in eerste instantie nog alleen in Zeeland, maar we  werken hard aan een landelijk distributiesysteem). De producten bouillonpoeder en het brood ALGRAIN verwachten wij binnenkort op de markt te  introduceren. 

Een tevreden innovator 

Ik ben super tevreden over het resultaat. De ontwikkeling voor meer producten zoals soepen  en salades zijn in volle gang. Wij werken hierbij samen met nationale en internationale partijen. De reacties die we  terugkrijgen zijn goed en dat is natuurlijk belangrijk. 

Heel fijn dat ik dit in samenwerking met mijn partners heb neer kunnen zetten. Wat mij nog meer trots maakt is dat wij samen met dit product onze stempel kunnen drukken  op gezondere en hopelijk meer duurzame wereld.. 

De beste innovatie van de afgelopen jaren

Om bij het onderwerp, ‘een gezond leven’ te blijven, is voor mij waterstof de beste  innovatie. De effecten van de klimaatverandering nemen steeds radicalere vormen aan. De aanstaande energietransitie wordt mogelijk de meest belangrijke aanjager om dit  verschijnsel om te buigen. Daarom gaat in mijn ogen waterstofgas in de energietransitie  een essentiële rol vervullen. 

Op dit moment zijn er al 3 tankstations in Nederland waar je waterstof kan tanken. Er rijden  dus al auto’s en bussen rond met waterstofgas. Als waterstofgas wordt omgezet naar bruikbare energie komt er alleen zuiver water vrij. Hoe mooi is dat: Met zonne-energie 100% klimaat neutraal en geen smog meer in de steden  als gevolg van alle verbrandingsmotoren! 

Energie 

Het bouwen van bruggen naar een betere en gezondere toekomst daar krijg ik energie van en  daar doe ik het voor!”