Auteur: Mirande van Kerkhof
Tijdens de interviewreeks ‘innoview’ schetsen we portretten van innovators. Inspirerende ondernemers, uitvinders en patenthouders vertellen het verhaal over de knappe koppen achter de innovaties. Zo zie je pas echt hoe het Rijk van Nijmegen innoveert! Vandaag is Antiqi aan de beurt.
Vanwege de lockdown spreek ik Anitiqi per telefoon. Ze gebruiken AI (artificiële intelligentie)en 3D-printtechnieken om op die manier handgemaakte meesterwerken voor iedereen toegankelijk te maken. Interessant om te horen hoe deze innovatie tot stand is gekomen in de afgelopen jaren.

De start in vogelvlucht
Het is idee van Antiqi is ontstaan vanuit de gedachte hoe kan ik mijn favoriete schilderij laten maken en hoe vind ik dan de schilder. Iedereen wil een echte Van Gogh of Rembrandt aan de muur maar we weten dat dit voor de meeste mensen niet is weggelegd. Een Van Gogh of Rembrandt is tenslotte onbetaalbaar! Heden ten dage zijn er heel veel nieuw technieken om ‘’kunst’’ te maken. Hoe mooi zou het zijn als we de oude meesters kunnen herbeleven!
Zoals we weten kunnen we al lange tijd met een 3D printer van alles maken. Maar het is niet mogelijk om hiermee de volledige details van de penseelstreek van een kunstenaar te reproduceren. Hierdoor ontstond het idee om gebruik te maken van AI (artificiële intelligentie). Hierdoor kan je in beeld brengen hoe de ‘’verfklodders’’ op het schilderij tot stand komen met als gevolg een nieuwe innovatie!
Met behulp van de beste beschikbare technologie (AI) en 3D printtechnieken is Antiqi in staat om ieder volledig detail van een schilderij van een kunstenaar te reproduceren. Zonder het originele schilderij te scannen.

Ontwikkeling & doelen
Op dit moment zit deze innovatie nog in de validatie-fase. Technisch is alles te realiseren en is het mogelijk om uiteindelijk ieder schilderij wat je in een museum ziet hangen kan laten maken met 3D techniek en AI.
Hierdoor is het voor iedere consument mogelijk om een meesterwerk in huis te halen. Antiqi wil ook graag de samenwerking gaan opzoeken met Musea om te kijken of er ook tentoonstellingen mogelijk zijn van Meesterwerken maar dan gemaakt via deze techniek.
Daarnaast is het mogelijk om met deze techniek er achter te komen hoe een schilderij van de Meester van Gogh er heden ten dage zou uitzien wanneer je zijn schildertechniek zou toepassen.
Antiqi staat open voor studenten die zich bezig houden met artificiële intelligentie of webdevelopment. Er is altijd ruimte voor stageplekken bij hun bedrijf.
Groei van het bedrijf & corona
Antiqi is op dit moment nog in de validatie fase. Toch is het mogelijk om al een schilderij te kopen, hiervoor dien je een mail te sturen naar mail@antiqi.com of kijk op www.antiqi.com
POP’HUB & trots
Antiqi is er trots op dat de Meesterwerken tentoongesteld worden in de Pop’Hub winkel. Hierdoor kunnen consumenten heel toegankelijk kennismaken met de innovatie van Antiqi. En een bijdrage leveren aan de verdere validatie van dit product. Via de Ipad kunnen consumenten een kleine enquête invullen over deze innovatie.
