Het licht blijft in de waterstraal gevangen.

Auteur: Janneke Bos

Tijdens de interviewreeks ‘innoview’ schetsen we portretten van innovators. Inspirerende ondernemers, uitvinders en patenthouders vertellen het verhaal over de knappe koppen achter de innovaties. Zo zie je pas echt hoe het Rijk van Nijmegen innoveert! Lees meer over Paul Kessener van de Slimme Waterkraan.

Ik ben geboren in Heerlen maar woon alweer 40 jaar in Nijmegen. Hier heb ik medicijnen en natuurkunde gestudeerd.  Tijdens mijn werkend leven ben ik mij gaan verdiepen in de archeologie. Mijn interesse ging vooral uit naar de waterhuishouding van de Romeinen. Daar heb ik dan ook veel onderzoek naar gedaan en neem deel aan internationale congressen en bijeenkomsten over antieke water systemen. In 2017 ben ik aan de Radboud Universiteit gepromoveerd. Maar ook houd ik  me bezig met waterkranen en fonteinen.

Opdracht tot een kunstwerk

Arthur Spronken, een kunstenaar die een vriend van mij (George Bruls) en ik kenden,  kreeg een opdracht van het bedrijf DSM om een fontein-kunstwerk voor het hoofdkantoor in Heerlen te maken. Hij vroeg ons om iets te verzinnen om het water anders te verlichten dan zoals gewoonlijk  met schijnwerpers. En zo kwam het idee om licht met het water mee te laten gaan. Dit idee werd verder ontwikkeld door te experimenteren met een waterkraan, gewoon in de badkamer. Als je licht onder de goede condities in de waterstraal brengt dan wordt de waterstraal een lichtgeleider: het licht blijft in de waterstraal gevangen. Dan kun je met bepaalde trucs het licht weer uit de waterstraal halen en zichtbare kleurpatronen creëren, en voilà het resultaat van deze lichtkraan was geboren.

Emotie en informatie

Deze innovatie betreft enerzijds een emotie (mooi, spreekt aan), en anderzijds is het een informatievoorziening (bijv. temperatuur of verontreiniging van het water): een bepaald patroon in de waterstraal heeft een bepaalde betekenis. Door het water bijvoorbeeld rood en blauw maken om hiermee warm en koud water te duiden. 

Het mooie van deze innovatie is dat iedereen via een app een patroon kan samenstellen voor zijn eigen kraan.  Maar ook de club-kleuren van jouw favoriete voetbal vereniging kun je laten stralen. Met de app  zijn de kleuren en patronen  te wijzigen, iedereen kan deze naar eigen smaak aanpassen. De kwaliteit van het water  is onveranderd, je kunt het drinken want het patroon wordt samengesteld door gewoon licht. En de kraan is ook waterparend, want hij levert maar 5-7 liter per minuut.

Is de innovatie al in gebruik?

Nog niet. Maar deze Slimme Waterkraan zou in eerste instantie op de Europese markt gebracht kunnen worden. Er werd octrooi aangevraagd, dat inmiddels in de VS is verleend.

Er zijn al wat promotie filmpjes van de kraan gemaakt, en ik ben bezig met meer promotiemateriaal. Ik ben zeker tevreden met de innovatie. Het is mooi om te zien dat je kan bijdragen aan een informatievoorziening via het water zonder dat het water haar  kwaliteit verliest.

Innovatie van de eeuw

Internet heeft veel mogelijk gemaakt. Hoe handig is het om nu, vooral in deze corona tijd, toch samen te kunnen overleggen met bijvoorbeeld Zoom meetings? En de steeds betere batterijen, voor de elektrische fietsen en auto, goed voor het milieu!