Auteur: Ben Dankbaar
Tijdens de interviewreeks ‘innoview’ schetsen we portretten van innovators. Inspirerende ondernemers, uitvinders en patenthouders vertellen het verhaal over de knappe koppen achter de innovaties. Zo zie je pas echt hoe het Rijk van Nijmegen innoveert! Lees meer over Bert Schoeren van 2Moof.
In de Pop’Hub zijn twee producten te zien van het bedrijf 2Moof: een mobile aan het plafond en een kleine staande figuur, bestaande uit onderling verbonden metalen staafjes. Beide bewegen willekeurig onder invloed van kleine elektromotortjes die worden gevoed met door zonnecellen opgewekte elektriciteit. Hoe meer licht, des te meer beweging. Wie naar de website van 2Moof gaat, kan deze producten bestellen (www.2moof.com).
Eigenaar, ontwerper en kunstenaar is Bert Schoeren. Wie wil weten wat Bert allemaal doet, moet niet naar de website van 2Moof, maar naar www.schoeren.nl, de website van Studio Bert Schoeren. Op die website kun je ook zien dat de producten van 2Moof in een heel beperkte oplage (“limited edition”) zijn geproduceerd. Het zijn kleine kunstobjecten.
Industrieel ontwerpen
“Ik heb industrieel ontwerpen in Delft gestudeerd en ben daarna als ontwerper gaan werken in techniekmuseum NEMO in Amsterdam. Dat werd toen net ingericht in het splinternieuwe gebouw aan het IJ. Ik ontwierp exhibits voor de tweede verdieping met thema energie. De architect van het NEMO was de wereldberoemde Renzo Piano. Een vriend van hem was kinetisch kunstenaar en zo maakte ik kennis met de kinetische kunst, die me erg aansprak.
Ik ben zo’n vijftien jaar geleden begonnen met kinetische sculpturen. Ik ben een kunstenaar, maar ook nog steeds ingenieur. Er zit ongelooflijk veel rekenwerk in de bewegende mobiles die ik maak, bijvoorbeeld voor grote ontvangstruimtes, vides, trappenhuizen, e.d. De bewegingen van de sculpturen zijn niet geprogrammeerd en niet te voorspellen, en dat maakt dat je er lang naar kunt kijken zonder verveeld te raken. Je kunt er even bij wegdromen en dat is ontspannend.
Marktsegmenten
Met 2Moof maak ik mini-sculpturen. Ze worden gekocht als exclusieve relatiegeschenken door bedrijven, veelal in de energiesector. Daarnaast zijn unieke autonome sculpturen te koop in een galerie. Voorts doe ik grote projecten voor bedrijven. In de hal van het Alliander gebouw in Duiven hangt bijvoorbeeld een hele grote mobile “Energie geef je door”. Dat verwijst naar wat Alliander doet, maar ook naar wat er in de mobile gebeurt.
Ik ontwerp de onderdelen en laat ze vervolgens maken, bijvoorbeeld met een 3D printer. De belangrijkste onderdelen zijn steeds het zonnepaneel, elektronica en een piepklein elektromotortje. Ik zet de dingen wel zelf in elkaar. De verpakking voor de relatiegeschenken bedenk en maak ik zelf. Ik besteed er veel aandacht aan want ik vind het belangrijk dat het een hoogwaardige uitstraling heeft.
Inspireren
Mijn producten inspireren. In de discussie over klimaatverandering werkt inspiratie naar mijn mening beter dan cijfers. Mijn producten zijn energieneutraal want werken op het licht van de zon. Beweging betekent verandering en verandering betekent leven. Juist de onvoorspelbare verandering in mijn installaties boeit en blijft boeien. Zet er een bank bij en je kunt er rustig een half uur zitten kijken. Beweging geeft sfeer. In een grote kale ontvangsthal of wachtruimte gebeurt er iets, wanneer er onvoorspelbare beweging zichtbaar is. Je kunt het vergelijken met muziek. Het maakt mensen rustig, blij en tevreden.”